Souhlas druheho z rodičů
Zdravím, chystám se s dětmi do Albánie. Nejede s námi otec dětí. Teoreticky bychom měli mít jeho notářsky ověřený souhlas. Nejeví ale o děti zájem. A těžko bych ho sháněla. Máte někdo zkušenost, jestli to požadují?
Předem díky.
Záleží odkud poletí. Třeba v Germanistánu to občas kontrolují. Moc často bych to nezkoušel...
David Eiselt napsal(a):Tohle co píšeš rozhodně není pravda, naopak souhlas druhého rodiče se dost často vyžaduje v případě kontroly. Nevím jak je to v Albánii, ale rozhodně bych to takhle paušálně nebagatelizoval.Pokud máte s dětmi stejné příjmení, není důvod cokoliv řešit.
Loni jsme letěli s Emirates z Prahy do Cape Townu. Kolega - táta se svým 17 let starým synem, bez povolení manželky neodletěli. Koupě nové letenky pro oba na další den a na otočku pendolinem zpět do Ostravy. Aspoň jejich starší syn dostal upgrade do business :)
Takže nevím jak Albánie, ale cokoliv mimo EU bych nepodceňoval.
David Eiselt napsal(a):Co je to za blbost? V 17 letech může cestovat přece sám, bez doprovodu...
No, to jsme si mysleli taky a byla to chyba za 50k :)
citace z webu MZV: V rámci nových imigračních zákonů se rovněž zpřísňují požadavky na cestování všech nezletilých osob do JAR a z JAR. Nezletilá osoba musí mít u sebe vždy svůj rodný list (originál nebo úředně ověřená kopie), na němž jsou uvedena jména obou rodičů. V zájmu prevence problémů při cestování s mladistvými se doporučuje mít rodný list úředně přeložený do anglického jazyka. V případě, že nezletilou osobu doprovází pouze jeden rodič, musí mít u sebe navíc úředně ověřený a do anglického jazyka úředně přeložený souhlas (místopřísežné prohlášení) druhého rodiče, že do JAR může vycestovat, a také kopii jeho cestovního dokladu. Na souhlasu musí být uvedeny kontaktní informace rodiče, zejména telefonní spojení. V případě, že nezletilou osobu nedoprovází ani jeden z rodičů, musí uvedené dokumenty doložit za oba z nich. V tomto případě musí při vstupu na území JAR doložit i zvací dopis osoby, u níž bude v JAR pobývat, kopii cestovního dokladu této osoby a její kontaktní data (adresa, telefon).
Proc by to mela byt blbost,plne svepravnosti nabyva clovek v 18 letech,do te doby maji rodicovskou odpovednost rodice.
Mě by k tomuhle zajímalo, jak se to řeší pokud je jeden rodič po smrti... zatím sem nikoho s touto zkušeností (dobře pro ně) nepotkal...
Vloni v Torontu hned po příletu kontrola, cestoval jsem s dcerou - 12 let- stejné jméno. Naštěstí jsem měl souhlas manželky, chtěli ho vidět. Anglicky, s ověřeným podpisem.
eremi napsal(a):Tohle co píšeš rozhodně není pravda, naopak souhlas druhého rodiče se dost často vyžaduje v případě kontroly. Nevím jak je to v Albánii, ale rozhodně bych to takhle paušálně nebagatelizoval.
Přesně tak. Já si to beru vždy sebou, i při pozemních cestách napříč Evropou (ať již v EU nebo mimo ni).
Je to hodně elegantní cesta do průseru.
Otec od dětí není k sehnání. Je dlužník, nebere mi telefon a je alkoholik. Tak by mě zajímalo, jak to budeme řešit. :-(
Ted uz blbe,nezbyva nez doufat, ze vse bude ok a nikdo to po Vas chtit nebude,do budoucna soudne nechat zbavit otce rodicovske zodpovednosti,pokud se o deti dlouhodobe vubec nezajima.
Petr napsal(a):Třeba úmrtním listemMě by k tomuhle zajímalo, jak se to řeší pokud je jeden rodič po smrti... zatím sem nikoho s touto zkušeností (dobře pro ně) nepotkal...
Lenka Svobodová napsal(a):Otec od dětí není k sehnání. Je dlužník, nebere mi telefon a je alkoholik. Tak by mě zajímalo, jak to budeme řešit. :-(
Sla bych na to pres penize, na to tito vykukove slysi vzdycky, jakkoli je to smutne.
Co to tak čtu, jsem rád, že jsem vyrůstal v 90. letech. S tátou taky podobný horor a nějaký úředně potvrzený souhlas bychom z něj nedostali. Naštěstí tehdy nikdo nic neřešil při těch pár cestách do zahraničí.
Pokud není možné získat souhlas druhého rodiče, protože jej tento rodič odmítá udělit, je možné požádat o vyslovení souhlasu s vycestováním soud. Návrh se podává v místě faktického pobytu dítěte, nepodléhá soudnímu poplatku a není nutné být zastoupený advokátem. Se sepsáním návrhu Vám kromě advokáta může bezplatně pomoci orgán sociálně-právní ochrany dětí v místě Vašeho bydliště (příslušný městský úřad), opatrovnická oddělení soudů či právní poradny.
Ovšem nevím, kdy chcete vycestovat, a zda máte šanci to stihnout. Poptala bych se na sociálce, měli by vědět.
Normálně si to sama sepište a podpis ověřte na poště. Když nemůžete sehnat otce vy, neseženou ho ani úředníci na hranicích aby si to ověřili. Kromě toho otec je vždy nejistý s v některých porodnicích jsou pochybnosti i o matce.
Mandarinka napsal(a):Díky moc. Zkusím se tam zeptat. Stejně se tam chci jít zeptat, jak dál postupovat, když se otec přestal o děti zajímat a přestal platit i výživné. Tak se zeptám rovnou i na tohle. Pokud se to nestihne, tak v nejhorším zůstaneme na Korfu, pokud by nás nepustili dal. Tam by snad problém být neměl, když je Řecko v EU. Jen škoda peněz za zamluveny hotel. :-(Pokud není možné získat souhlas druhého rodiče, protože jej tento rodič odmítá udělit, je možné požádat o vyslovení souhlasu s vycestováním soud. Návrh se podává v místě faktického pobytu dítěte, nepodléhá soudnímu poplatku a není nutné být zastoupený advokátem. Se sepsáním návrhu Vám kromě advokáta může bezplatně pomoci orgán sociálně-právní ochrany dětí v místě Vašeho bydliště (příslušný městský úřad), opatrovnická oddělení soudů či právní poradny.
Ovšem nevím, kdy chcete vycestovat, a zda máte šanci to stihnout. Poptala bych se na sociálce, měli by vědět.
Je úplně jedno jestli se jedná o EU nebo ne, souhlas s vycestováním , respektive požadavky na jeho doložení, si upravuje každý stát sám, takže se může stát, že Albánie bude bez problému a problém nastane v Řecku. Jinak souhlas soudu s vycestováním je jednorázová záležitost a určitě to není otázka měsíce, takže pokud se otec o děti dlouhodobě nijak nezajímá je opravdu řešením zbavení rodičovské zodpovědnosti otce.
Roiman4 napsal(a):Předpokládám, že se netáhlo 8 let řízení o zbavení jednoho z rodičů rodičovské zodpovědnosti nebo snad ano?Eremi, s tim soudem to neni zas tak jednoduche. U nas se to tahlo skoro 8let...